Fecr-i Ati nedir?
Servet-i Fünun topluluğu dağıldıktan sonra (1909) Yakup Kadri, Ahmet Haşim, Refik Halit, Fuat Köprülü, Ali Canip Yöntem, Şehabettin Süleyman, Celâl Sahir, Tahsin Nihat, Emin Bülent gibi isimler biraraya gelerek yeni bir topluluk oluştururlar. Topluluk, sanat hayatına bir bildiriyle başlar ve kendilerini Fecr-i Ati olarak adlandırır.
Sanatın saygıdeğer ve şahsi olduğu anlayışını benimser ve Servet-i Fünun'u Batılı edebiyatı tam olarak gerçekleştirememekle suçlarlar. Fransız edebiyatını örnek alan topluluğun dili süslü, sanatlı ve ağırdır.
Kısa ömürlü olan bu topluluk, Servet-i Fünunculardan daha sade bir dil kullanmış; sembolizm, empresyonizm ve romantizm gibi akımları eserlerine uygulamış, Avrupaî edebiyat ile Milli edebiyat arasında bağ oluşturmuştur.
Aruzla şiir yazan Fecr-i Âti şairlerinin en tanınmış ve en özgünü Ahmet Haşim'dir. Topluluk şiire herhangi bir yenilik getirmemiş, Servet-i Fünun'un devamı olmaktan öteye gidememiştir.
Sanat anlayışlarında birlik ve bütünlük olmadığı için Fecr-i Aticiler 1911'de dağılmışlar, bireysel olarak değişik alanlarda eserler vermişlerdir.